Trobem totalment insuficient la dotació pressupostària per a la contractació de personal de reforç per l’Atenció Primària. Així com la distribució en personal que s’ha realitzat, prioritzant una figura de gestor COVID de perfil administratiu i no sanitari.
Aquest pressupost significa un total de 220 infermeres per tot Catalunya, 220 infermeres per reforçar els més de 400 equips d’atenció primària, això suposa menys de mitja infermera per centre, sent aquest augment de pressupost en concepte de l’augment de la cartera de serveis de les infermeres d’Atenció Primària.
Ens adherim al manifest de l’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFiCC) en el que afirmen que ha de ser la infermera la professional de la salut referent COVID per a les escoles i no un professional no sanitari, donat que les tasques a realitzar requereixen el coneixement clínic de la infermera per poder assessorar el personal docent, als alumnes i les seves famílies i dur a terme les accions sanitàries necessàries per al control, detecció, seguiment i tractament dels contactes i possibles casos d’infecció per SARS-CoV-2.
Actualment, ja és la infermera d’Atenció Primària del programa Salut i Escola la professional coneguda per l’equip educatiu i és la coneixedora de l’estructura organitzativa del centre i de les particularitats, en termes de salut, dels alumnes. A més de ser la que coneix els circuits, protocols i recursos que proporciona el sistema d’atenció sanitari i social en relació amb les proves diagnòstiques, la valoració clínica i seguiment, identificació i estudi de contactes.
Fem una crida al nou Secretari General de Salut, el Sr. Marc Ramentol, perquè rectifiqui el pla pressupostari i doti a l’estructura del sistema d’Atenció Primària de salut dels recursos necessaris per donar la millor atenció possible a la comunitat educativa.