Getting your Trinity Audio player ready...
|
El passat dimecres 4 de desembre, membres del sindical es van reunir amb el president del Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona (COIB), el Sr. Borja Manzanares i la Vocalia de Familiar i Comunitària, Sra. Manuela Hidalgo.
La reunió que va durar prop de 90 minuts, va ser distesa i es van abordar temes com l’impacte que tenen els Plans de Cures estandarditzats (ARES), coneguts per GID (Gestió Infermera de la Demanda) a les infermeres de primària.
Des del sindicat vam exposar la preocupació sobre com el document de FAQ’s GID del COIB deixa exposades i desprotegides les infermeres amb unes indicacions controvertides i poc clares. Vam exposar que aquest document l’usen les directives per amenaçar i coaccionar les infermeres perquè facin IT i prescripció de col·laboració. En aquest aspecte, vam poder apropar visions sobre aquest tema i es van comprometre a fer-ne una revisió exhaustiva, mitjançant un grup de treball específic de GID, perquè el document serveixi per guiar i recolzar les infermeres en cas de dubte.
Referent a la prescripció infermera, es va parlar sobre els tempos pel que fa a l’aprovació de nous fàrmacs i que s’està treballant amb les limitacions actuals de la targeta de prescripció. La visió és treballar perquè les infermeres puguin prescriure en base les seves competències sense limitacions, com ja ho fan altres professions sanitàries.
També vam poder intercanviar impressions sobre l’estat de la reclassificació professional i els pròxims canvis legals en referència a la LOPS (Llei Orgànica de Professions Sanitàries), Llei del medicament i l’Estatut Marc. Alhora, des del COIB, estan vetllant pel compliment de la instrucció 04/2024, que aborda el nomenclatura de la infermera, d’aplicació a data 08/2024 i notifiquen totes les incidències que es detecten a les institucions i organitzacions.
En aquesta trobada vam poder compartir diferents visions sobre les especialitats i les bosses específiques i vam poder debatre diferents escenaris. Vam coincidir en el fet que és important treballar per a un context que afavoreixi les professionals i no precaritzi la situació laboral.
Per finalitzar la trobada, vam proposar el COIB fer un treball en equip, juntament amb la Direcció de Cures del Departament per a abordar temes com les competències infermeres sempre amb el nexe comú de defensa de la professió.
El dilluns 9 de desembre delegades del sindicat es van reunir amb la presidenta Sra. Lluïsa Brull i membres executiva del Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Tarragona (CODITA). En la trobada es van tractar diversos temes per al futur de la professió infermera i la millora de la situació del col·lectiu.
En primer lloc, es va destacar la importància de la formació contínua en temes legals, especialment en relació amb les guies de pràctica clínica i la responsabilitat civil. En la reunió va ser present la responsable jurídica del CODITA, qui va manifestar la seva disposició per col·laborar en l’organització de formacions en aquests àmbits, i va sol·licitar que els enviéssim temes específics per preparar continguts adequats a les necessitats dels professionals.
Un dels punts clau de la conversa va ser la disposició de l’organització per donar suport a manifestos a favor de millorar les condicions de la infermeria. Es va fer èmfasi que ho treballarien des del seu àmbit d’actuació, ja que certs aspectes organitzatius i de condicions laborals, és funció dels sindicats, per això també el nostre interès de treballar en la mateixa línia. Entenen i veuen que reivindiquem la manca de personal i dificultats per gestionar horaris així com la conciliació laboral i la personal.
Es va exposar que s’està treballant per ser modificar la llei del medicament, tot i que no es preveu que es facin canvis a la Llei d’Ordenació de les Professions Sanitàries (LOPS) a curt termini. Van destacar la necessitat de continuar pressionant perquè les guies de prescripció, s’apliquin de manera uniforme a totes les comunitats autònomes. També es va recalcar la importància de vetllar pel compliment dels protocols i guies que ja estan publicats al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE), evitant que es creïn normatives o guies “a mida” que no compleixin els estàndards establerts.
Pel que fa a la pràctica de les tècniques i les competències dels Tècnics en Cures Auxiliars d’Infermeria (TCAI), es va esmentar la disparitat en l’execució de certes pràctiques entre centres. En alguns llocs, es realitzen tècniques avançades, mentre que en altres no es duen a terme pràcticament cap tècnica o es limiten a funcions bàsiques. Van manifestar el seu compromís per emetre posicionaments en defensa de la professió, així com van mostrar interès a rebre informació sobre casos d’intrusisme laboral per poder emetre denúncies i posicionaments més contundents sobre la situació.
Finalment, l’advocada va fer una crida a la prudència en la sol·licitud de més TCAI, suggerint que el més urgent seria centrar-se en la contractació de més infermeres. Va assegurar que la saturació de personal en algunes àrees està afectant la qualitat de l’atenció i la correcta distribució de tasques dins l’equip sanitari.
A tall de conclusió, la reunió va ser productiva, amb un clar compromís per part de l’organització per continuar treballant en la millora de la professió, el respecte als drets laborals i l’aplicació rigorosa de les normatives.
Durant els pròxims mesos, s’espera continuar amb reunions periòdiques i accions coordinades per garantir el benestar dels professionals d’infermeria i el seu desenvolupament dins el sistema sanitari.
El dimecres 11 de desembre, membres de l’executiva del sindicat ens vam reunir amb la Sra. Lluïsa Garrido Garcia, degana del Consell de Col·legis d’Infermeria de Catalunya (CCIC).
En aquesta trobada vam voler conèixer les línies de treball de l’actual junta així com donar la mà cap a una lluita per la professió infermera.
La Degana ens va informar sobre les trobades amb altres institucions i taules de treball en què el CCIC en forma part alhora que ens va fer extensiu el seu posicionament cap a la regulació de la professió.
Vam remarcar la necessitat de vetllar pel reconeixement de la professió i que aquest vagi acompanyat de la millora salarial corresponent, ja que en les darreres publicacions des del Ministeri de Sanitat es valorava no tenir en compte aquesta opció.
Tenint en compte que el 2025 farà ja vint anys de l’aparició de les especialitats, el CCIC ens exposà que és imprescindible que es puguin implementar en la totalitat i es reconeguin a tots els nivells. També se’ns apuntà la importància de treballar per crear un mapa de la professió on quedin reflectits els diferents itineraris formatius, amb el seu àmbit d’aplicació i reconeixement.
Per altra banda, també vam poder parlar de la notícia amb relació a la resposta que preparen el Consell de Col·legis d’Infermeres juntament amb els col·legis territorials, per una defensa conjunta de l’acord que estableix directrius sobre la sedació intervencionista i pal·liativa. Aquest acord ha estat recorregut pel Consell General de Metges en l’àmbit estatal, i un jutge ha admès el recurs a tràmit.
Tanmateix, vam reclamar la necessitat de vetllar pel canvi de la llei del medicament, en la línia que vam exposar amb el COIB i CODITA. Evidenciem que actualment es disposen de 10 guies infermeres publicades, però que l’aplicació i implementació a cada comunitat, precisa una sèrie de canvis burocràtics que ho alenteixen molt.
En la mateixa línia, vam exposar que des del sindicat no creiem que les infermeres hàgim de justificar les nostresactuacions per demostrar que som vàlides. Alhora, vam denunciar novament, com vam fer als col·legis territorials, les pressions que reben les infermeres per fer les prescripcions de col·laboració i les incapacitats temporals.
Vam concloure la trobada amb l’acord de defensar la professió infermera des dels diferents àmbits de treball que tenim com a sindicat i com a consell de col·legis i ens vam emplaçar en trobar-nos per continuar establint sinergies en els pròxims mesos.