Catalunya i la resta de l’estat tenen un dèficit estructural d’infermeres que afecta el correcte funcionament del sistema sanitari. Les condicions laborals i professionals de les infermeres en ple segle XXI evidencien la situació crítica en què ens trobem actualment. Les Institucions i Centres de treball, lluny d’establir mesures preventives que puguin pal·liar i fer més sostenible la nostra feina i conciliació de la vida professional amb la laboral, s’emparen en l’excepcionalitat del moment a conseqüència de la pandèmia per la COVID19, per vulnerar més, si s’escau, els nostres drets.
Sense anar més lluny, el conseller de salut ha fet una crida a què “cuidem els que ens han de cuidar”, però el Departament de Salut publica una instrucció en què estableix que els professionals sanitaris vacunats que siguin contactes estrets d’una persona positiva (contagiada de COVID-19) no han de fer l’aïllament com la resta de persones. Un clar exemple de com el Departament cuida als que cuidem. Així doncs, sentim com novament ens donen una puntada de peu a la nostra salut mental i física amb decrets i normatives (creiem que de dubtosa legalitat) que redueixen els nostres fins a límits propers a l’explotació laboral.
La pandèmia ha evidenciat les condicions laborals precàries que arrosseguem des de fa molts anys i sembla que aquesta situació no evita que encara se’ns vulgui portar més al límit. Per això, algunes Direccions de diversos centres hospitalaris i d’Atenció Primària han pres la decisió de denegar les vacances de Nadal en lloc d’haver establert un Pla d’enfortiment de la dotació d’infermeres per a fer front a aquesta excepcionalitat i al dèficit estructural existent.
Haver de doblar torns o fer hores extraordinàries durant la pandèmia ha provocat una càrrega física i emocional que s’ha traduït en un augment de les baixes del col·lectiu. Mostra d’això és que les visites de seguiment a col·legiades per problemes de salut mental i addiccions han augmentat un 56% el 2020. Així, en lloc de buscar alternatives a la denegació de vacances per la sisena onada, s’agafa la via fàcil de qui, lluny de mostrar capacitat organitzativa, utilitza la situació de superioritat laboral per esprémer encara una mica més els professionals de la salut.
Més de 24.000 infermeres s’haurien d’incorporar al sistema de salut català per tal d’assolir la mitjana europea, segons ràtios de l’OCDE i una de les problemàtiques principals del sector és l’eventualitat dels contractes. Segons l’Institut Català de la Salut, el 16% de les infermeres tenen contractes temporals, el doble que els metges i aquest percentatge s’acosta al 55% entre la infermeria pública i privada, tenint en compte substitucions, eventuals i interinitats.
Demanem a les Direccions i Institucions Sanitàries que es respecti el dret al descans de les Infermeres i resta de professionals de la salut d’aquest país, per la responsabilitat que tenen a les seves mans sobre la salut de la ciutadania, i pel legítim respecte als seus drets.
Ja n’hi ha prou de seguir castigant als que ho han estat donant tot i segueixen onada rere onada sense poder descansar. Quan els professionals claudiquin per l’esgotament físic i emocional, qui cuidarà la ciutadania?
Infermeres de Catalunya oferim els nostres serveis jurídics a totes les professionals afectades per aquesta nefasta decisió.