agsdix-fab fa-whatsapp

937 376 302

agsdix-fas fa-chalkboard-teacher

Delegades

agsdix-smt2-person-outline

Afiliades

Infermeres de Catalunya veiem amb preocupació el testatge massiu del SARS-CoV-2 a les escoles a través de l’autopresa de mostra per part dels alumnes de secundària
Publicat el 6 de novembre de 2020

Des d’Infermeres de Catalunya veiem amb sorpresa i molta preocupació les recomanacions del Departament de Salut sobre el testatge massiu del SARS-CoV-2 (COVID-19) a les escoles a través de l’auto pressa de mostra per part dels alumnes de secundària.

Considerem un avenç important aquest tipus de cribratges massius per detectar precoçment possibles brots, així com permetre en un futur la seva aplicació a la població en general per anar aconseguint la normalització de les activitats suspeses pel risc de contagi, però considerem que és sotmetre al professorat a una responsabilitat que probablement no els hi correspon assumir.

Tot i que es tracta d’una prova nasal i redueix les possibles complicacions de la tècnica comparant-la amb l’obtenció de mostra de la nasofaringe i/o orofaringe es poden donar situacions, com per exemple el sagnat nasal, que ha de poder ser controlat per personal qualificat per manipular els fluids de forma segura, adoptant les mesures de protecció adients per minimitzar el risc de contagi que implica la presa d’aquests tipus de mostra en persones que poden ser portadores del coronavirus COVID-19.

Aquest nou procediment ens genera molts dubtes al respecte:

  1. El professorat disposarà d’equipament de protecció individual (EPI’s) per assistir l’alumne en cas de dubte, complicació (sagnat) o dificultats en la realització de la tècnica per l’obtenció de la mostra, donat que aquest romandrà sense mascareta, així com pel maneig de la mostra i el material necessari per dipositar les restes de fluids que es puguin generar durant el procediment?

Per posar-se un EPI correctament s’ha d’estar format i haver-hi practicat la tècnica les vegades necessàries per automatitzar la tècnica amb la suficient garantia que permeti evitar contaminar-se. Si és important la col·locació d’aquest EPI, més encara és la retirada per evitar la contaminació de pell i mucoses.

Per tant, ha d’haver-hi una persona experta que ho supervisi i col·labori en la seva retirada tal com descriu el mateix Departament de Salut en els procediments destinats als professionals de la salut.

  1. És segur el resultat d’un autotest no supervisat per personal facultat?

L’obtenció d’un frotis nasal és indolor però incòmode de realitzar donat que de forma reflexa la persona té tendència a retirar el cap per l’estímul que provoca de picor,  tos, esternut o llagrimeig, amb el conseqüent risc de prendre una mostra insuficient que indueixi a un resultat erroni o invàlid. Per tant, és necessari la presència de personal sanitari que supervisi i recolzi a l’alumne en cas que fos necessari.

  1. El professorat està capacitat per assegurar la traçabilitat de la mostra i el seu maneig?

Tot i disposar d’EPI’s defensem que el professorat ha d’estar suficientment format i supervisat per personal sanitari, preferentment una infermera o infermer, ja que a hores d’ara és el professional que ha  estat realitzant milers de proves arreu del país i a tots els àmbits assistencials.

La manipulació de la mostra ha de respectar unes mesures de precaució per evitar la contaminació de superfícies i s’ha de conservar i custodiar seguint uns estàndards que permetin validar tot el procés des de la presa de la mostra fins a l’obtenció del resultat.

 

Des d’Infermeres de Catalunya instem a la Conselleria de Salut, a implementar el PROGRAMA SALUT I ESCOLA i dotar-lo d’una Infermera Escolar perquè no recaigui la responsabilitat sobre la Infermera d’Atenció Primària del centre de referència, la qual no pot assumir més encàrrecs de funcions sense incrementar la dotació del personal a la qual es va comprometre ja fa uns mesos, alhora que descarregui d’una responsabilitat que dubtem que pugui ser assumible per professorat.

L’escola no pot ser un lloc on tot si val per evitar invertir recursos humans i materials a la sanitat pública.

 

 

Et pot interessar

Resum de la quarta reunió de seguiment amb el Departament de Salut

Resum de la quarta reunió de seguiment amb el Departament de Salut

El passat dijous 26 de setembre ens vàrem reunir de nou amb la taula de seguiment dels acords de sortida de vaga a la seu del CatSalut. Primerament, se’ns va posar en context en relació amb els canvis succeïts i previstos en marc del Departament de Salut. Malgrat...

Afilia't
Si ets infermera, et pots afiliar. Si ets TCAI, TES o una tècnica de grau mig o superior, et pots associar i formar part del sindicat, gaudint de tots els serveis i avantatges. Selecciona el teu perfil professional perquè et puguem informar millor.
Associa't
amb un 50% de descompte
Vine amb una altra companya o company i gaudeix de tots els serveis des del primer dia i amb un 50% dte en la quota durant 6 mesos!
Afilia't ara!