Ahir, com ja ha passat en les darreres ocasions, el Departament de Salut va arribar a un acord amb el sindicat Metges de Catalunya per suspendre la vaga de metges que hi havia convocada.
De nou, els metges decideixen com s’ha d’organitzar un sistema que nosaltres entenem com multidisciplinari. ¿Són els metges els més adients per decidir com hem de treballar les infermeres i quines són les nostres tasques i competències? ¿Proposaran una organització amb una visió integral de la persona o continuaran amb la interpretació biomèdica de l’atenció sanitària?
No és la primera vegada que el lobby de metges bloqueja el desenvolupament d’altres, sense anar més lluny, la prescripció infermera ja es va veure àmpliament retallada pel que els metges entenien com intrusisme professional, sense tenir en compte les competències infermeres ni el que és millor tant pels usuaris com pel sistema de salut.
El sistema de salut el formen moltes categories professionals que treballen conjuntament, però venim d’una gestió metge centrista on encara no es té clar que totes les categories són necessàries per igual. No hi ha una categoria que sigui més necessària que l’altra.
Entenem que es puguin crear taules específiques per tractar temes específics d’una professió o col·lectiu sanitari, però no entenem que es creï una taula on decidir com s’ha de transformar el sistema sanitari només amb el col·lectiu mèdic, fent-ho a correcuita per desconvocar una vaga i sota la pressió d’un col·lectiu deixant de banda la resta.
Infermeres de Catalunya tenim clar que el sistema necessita una profunda transformació i que aquesta ha d’anar encaminada a un model salutogènic.
Una profunda transformació que permeti fer-lo sostenible, accessible a tothom i centrat en les persones. Estem atrapades en un model biomèdic tradicional enfocat en l’atenció aguda, episòdica i centrada en la malaltia. Tenim un model amb problemes d’accés a l’atenció i fragmentat que afecta negativament a la seguretat clínica, la qualitat assistencial, a la sostenibilitat del sistema i a la satisfacció d’usuaris i professionals.
Les transformacions profundes que el sistema necessita no es podran aconseguir sense la participació activa de totes i tots els professionals de la salut i l’atenció social.
Fer-ho des de la visió exclusiva d’una professió no genera canvis reals, sinó un pegat per acontentar -i evitar una vaga- del col·lectiu mèdic. Com més participin els professionals de la salut en temes de gestió i organització, millor resultat obtindrem.
Les infermeres som figura clau en tots els processos d’atenció, som el nexe de tot el sistema multidisciplinari, ja que som qui realment acompanya al pacient en tot el seu procés de salut.
Les infermeres ens oferim per ser agent de canvi i treballar per aquesta remodelació del sistema de salut, que és tant necessària.
Actualment, les infermeres no som escoltades ni tingudes en compte per dur a terme polítiques de salut, de gestió i de transformació del model. Tampoc estem reconegudes ni professionalment ni laboralment per les nostres institucions.
Hem arribat a aquesta situació a conseqüència de la manca d’uns sindicats i uns representats sindicals potents, amb el valor de reivindicar i reclamar el que les infermeres mereixen i necessiten deixant a banda els seus interessos propis.
Per aquest motiu va néixer Infermeres de Catalunya, per fer aquesta passa endavant i liderar aquest canvi que tant necessitem les infermeres. Fa molt que vam deixar de ser “ajudants del metge” però ningú ha volgut que ens ho creguem.
La millora de les condicions de laborals, socials i econòmiques dels professionals de la salut s’ha de dur a terme per garantir una millora de l’atenció dels usuaris en funció de les seves necessitats i característiques demogràfiques. Només així podrem recuperar una sanitat pública de qualitat.
Per nosaltres aquest acord és l’enèsima confirmació que el sistema ha de canviar, que les decisions que afecten a tots els treballadors sanitaris i pacients no poden recaure en tenir contents només a una part d’aquests treballadors.
No podem oblidar que les mesures acordades s’han dut a terme sense contemplar les condicions i necessitats de tots els professionals de la salut, que com tantes vegades remarquem, imprescindibles pel bon funcionament de la nostra sanitat. Així doncs, no ens quedarem al marge d’aquesta decisió i actuarem per aconseguir revertir aquesta situació de treballadores oblidades, esgotades, desbordades i cada cop més cremades.