La Generalitat de Catalunya ha presentat els Pressupostos per al 2022. Amb una dotació de 38.131 milions d’euros, es destinen 11.171 M d’euros per al Departament de Salut, el que representa el 20% del total del pressupost i un creixement del 15% respecte als anteriors pressupostos.
Tot i que el pressupost per a Salut ha augmentat en 1.383 milions d’euros respecte al de l’any 2020, és insuficient per seguir fent front a la despesa que genera l’atenció a la pandèmia i la fase posterior, ni per revertir els problemes ocasionats per les retallades del 2010, ni molt menys per enfortir l’atenció primària i els serveis hospitalaris (on es destinen 585 M d’euros), reduir les llistes d’espera ni millorar les condicions laborals dels professionals del sistema de salut de Catalunya.
Amb una dotació de 68,9 M d’euros per enfortir l’Atenció Primària (un 17% del pressupost per a Salut que representa un augment del 5% respecte al 2020), aquests pressupostos tampoc contemplen destinar el 25% del pressupost, tal com recomana l’OMS.
L’increment de personal (que inclou el personal dels programes extraordinaris) en l’Àmbit Salut és de 17.663 (61%). D’aquest personal, una gran part (no s’especifica quants) deixaran de ser contractats quan la malaltia per COVID deixi de ser considerada pandèmica i passi a ser una malaltia endèmica estacional.
A l’espera que l’Estat activi un nou fons COVID (recordem que estem en fase post pandèmia i amb l’amenaça d’una sisena onada), la Generalitat ha destinat una aportació extraordinària de 500 M d’euros dels Fons Extraordinaris. Una dotació que no sembla pugui donar resposta a la situació extraordinària derivada de l’atenció al pacient amb COVID.
Això, junt amb els 1.456 M d’euros d’increment pressupostari per a recursos assignats al Departament de Salut (on s’inclouen els Programes Temporals de Personal) fan que es perpetuï el dèficit estructural existent de professionals de la salut, la precarietat laboral, la cobertura de llocs per a fer front a les jubilacions i la incapacitat de retenir el talent amb la conseqüència de fuita d’infermeres a altres països.
El creixement de l’IPC interanual de gener a setembre es situa en un 2% mentre que l’increment salarial previst pel personal al servei d’Institucions Públiques als “Presupuestos Generales del Estado” és del 0,9%. Un increment del tot insuficient que deixa palès la pèrdua de poder adquisitiu dels professionals de la Salut. Una pèrdua que es perpetua any rere any.
Novament, el Govern de la Generalitat no aposta per un sistema de salut ferm on la seva eina més valuosa -les persones que hi treballen- puguin donar resposta a les necessitats actuals i futures dels ciutadans. Uns professionals que ja no poden donar més del que donen, i on el sistema sempre apel·la a la voluntarietat i professionalitat que els caracteritza per tirar endavant el sistema de salut.
Les xifres:
• 585 milions d’euros d’inversió en salut: per a millores dels hospitals i CAP i compra de material
• 500 milions d’euros COVID extraordinaris: per continuar fent front a la pandèmia en l’àmbit de salut
• 17.663 dotacions de personal sanitari: increment respecte el pressuposto del 2020 per fer front a la pandèmia i enfortir el servei de salut
• 68,9 milions: per un pla d’enfortiment i transformació de l’atenció primària
• 26,6 milions d’euros: pla d’inversió en salut i atenció primària i atenció especialitzada