El dilluns 8 de novembre es va dur a terme una reunió del Comitè Corporatiu del SEM. Una reunió que es va convocar a petició dels delegats d’Infermeres de Catalunya després de gairebé dos anys sense que aquest Comitè hagués tingut cap reunió.
Vam demanar reunió per tractar els dos punts:
- Inactivitat i no reunions del Comitè Corporatiu
- Convocatòria d’eleccions sindicals al Comitè Corporatiu
Sobre la inactivitat del Comitè Corporatiu i la no celebració de reunions ordinàries
Les delegades d’Infermeres de Catalunya vam indicar que s’estaven vulnerant els drets de les delegades i delegats d’aquest Comitè en no seguir el que marca l’Estatut dels Treballadors, en el seu article XX que indica que el Comitè s’ha de reunir, com a mínim, cada dos mesos.
La Presidenta i la Secretària ens indiquen que és veritat i ho excusen amb el fet de que hem passat una pandèmia i que cap membre del Comitè ha demanat reunió en cap moment.
Important a tenir en compte: Primer, tal com marca l’Estatut dels Treballadors, les reunions s’han de convocar de forma ordinària i sense necessitat de que ningú en demani la seva convocatòria. Segon, en ple segle XXI, totes les entitats, centres de treball, i el propi SEM, ha dut a terme reunions telemàtiques per seguir amb la seva activitat.
Per tant, la resposta no ens és satisfactòria i reiterem que hem creiem que els drets de les delegades d’aquest comitè han estat vulnerats al no poder mantenir una continuïtat en la recepció d’informació necessària per dur a terme la nostra tasca de representació dels treballadors i treballadores del SEM.
Sobre la convocatòria d’eleccions sindicals al Comitè Corporatiu
Setmanes abans de la reunió, els membres de la secció sindical vam enviar escrit a la resta de seccions sindicals (CCOO, UGT, AMIC i CGT) demanant la convocatòria d’eleccions sindicals ja que el Comitè Corporatiu te el mandat caducat des de fa dos anys. Vam enviar còpia de la carta per e-mail a tothom.
CCOO i AMIC van respondre amb un e-mail conjunt, també enviat a tothom, exposant el seu posicionament per no convocar eleccions sindicals, bàsicament indicant que no son partidaris de convocar-les durant la negociació del conveni col·lectiu al·legant en el seu escrit que:
En cas de celebrar-se eleccions sindicals les proporcions sindicals dels membres de la Comissió Negociadora no podrien canviar, així com tampoc podran ser-hi pressents les diferents Seccions sindicals que puguin sortir escollits legalment pels treballadors i treballadores del SEM.
La direcció de l’empresa aprofitarà clarament la dualitat que inevitablement es produirà dins de la representació social. Ja tenim àmplia experiència en aquesta manera de procedir per part de l’empresa, convocar a la part que li interessa en cada moment donat o bé no convocar a ningú en cas de no tenir interès en la millora de les necessitats dels nostres treballadors/es. Això debilitarà, de manera clara, la força de la representació legal i deixarà als treballadors/es del SEM en una difícil situació d’indefensió.
Des d’Infermeres de Catalunya no compartim aquesta afirmació donat que sí que creiem –i així ho demostra una sentència recent del Tribunal Suprem- que un cop fetes les eleccions sindicals, tant el Comitè Intercentres com la Comissió Negociadora, han de canviar la seva composició seguint les proporcions sindicals resultants de les eleccions sindicals.
Així ho vam explicar i exposar, aportant la sentència i un anàlisi jurídic realitzat pels advocats del sindicat.
En aquest moment, la resposta de CCOO i AMIC va ser que igualment no convocarien eleccions, aquesta vegada, al·legant que una nova composició en els membres de la Comissió Negociadora no seria bo i podria tirar enrere les negociacions, ja que ara semblava que, després de dos anys, es començava a avançar…
Dos anys i curiosament ara que demanem eleccions es comença a avançar?
Ara l’excusa ja no es que hi hauria una Comissió Negociadora diferent al Comitè Intercentres… sino que, tot i poder canviar els membres de la Comissió, tampoc seria bo per la negociació…
Es va decidir dur a terme una votació a mà alçada per saber si els membres del Comitè Corporatiu voldrien convocar eleccions sindicals o no. Els resultat de la votació:
- CCOO: 3 delegats vot en contra
- AMIC: 6 delegats vot en contra, 1 delegat abstenció
- UGT: 3 delegats abstenció
- CGT: 1 delegat abstenció
- Els 3 delegats independents que formem part d’Infermeres de Catalunya vam votar que sí.
Per tant, CCOO i AMIC veten la possibilitat de convocar eleccions amb l’abstenció de CGT i UGT.
CCOO es compromet a intentar que les negociacions vagin el més ràpid possible (i així ho van demanar per carta al Gerent del SEM) i a convocar eleccions sindicals un cop es tanqui la negociació. Fet que pot trigar, entre 3 mesos i dos anys mes…
Què en pensem des d’Infermeres de Catalunya?
Pensem que hi ha una manca de voluntat negociadora per part de l’empresa i que, al contrari del que al·leguen des de CCOO i AMIC, pot ser bo un canvi en els membres de la Comissió Negociadora i que entri aire fresc. Al contrari que ells, veiem aquest canvi com una fortalesa i no com una debilitat.
També pensem que tant AMIC com CCOO no tenen interès en convocar eleccions sindicals per por a no obtenir uns resultats favorables. Tot i portar dos anys més del que els pertoca per mandat, no hi ha una voluntat de que Infermeres de Catalunya pugui entrar a formar part del Comitè Corporatiu ni del Comitè Intercentres.
Què farem?
Després de dos anys de l’arribada d’Infermeres de Catalunya al SEM, no es de rebut el bloqueig dels altres sindicats per a que puguem presentar-nos a unes eleccions sindicals (que van amb un retràs de dos anys) i poder optar a tenir representació al Comitè i a la Comissio Negociadora del conveni col·lectiu.
Des d’Infermeres hem estat treballant -i ho fem cada dia- per les treballadores i treballadors del SEM, tot i estar limitats en els recursos al no tenir presencia al Comitè Intercentres.
Volem tenir veu i vot en els òrgans de representació i la única forma es poder presentar-nos a unes eleccions sindicals al SEM.
Per això, hem decidit esperar un temps prudencial per veure si realment hi ha una intenció d’arribar a acords, tant per part de l’empresa com de la resta de sindicats, i després convocar una assemblea de treballadores i treballadors per convocar eleccions sindicals.